Paskelbta

KASDIENIŲ PRODUKTŲ MAGIJA

Maisto produktų, žolelių, šaknų, gėlių magija – man asmeniškai, vienas įdomiausių dalykų. Ar tikėti tuo, ar netikėti – sprendžiame patys. Bet visada įdomu sužinoti, kokių savybių turi pagrindiniai, dažniausiai mūsų naudojami maisto produktai ir mus supanti gyvoji gamta. Apie tai jau esu kalbėjusi ne kartą, bet šįsyk atrinkau populiariausius mūsų naudojamus produktus. Tai ne kažkokiose tolimose laukinėse dykynėse augančios retos gėlės ar vaisiai, kuriuos galima paragauti nebent nuvykus tūkstančius kilometrų. Visa tai dažniausiai laikome namie, valgome beveik kasdien, mes tai pažįstame. Tik nepažįstame iki galo. Ir, štai, ką, nuo senų laikų tikima, magiško slepia šie produktai:

APELSINAS. Pritraukia į santuoką meilę. Kai kurie tiki, kad apelsinas gali pagelbėti ir atsakant į klausimus – valgant apelsiną reikia galvoti apie savo klausimą. Tuomet suskaičiuoti visus kauliukus. Nelyginis skaičius reikš teigiamą atsakymą, lyginis – neigiamą. Tikima, kad maudynės vonioje su apelsinų esencija padės padidinti patrauklumą ir grožį.
ALIJOŠIUS. Apsauga ir sėkmė. Tikima, kad padėjus alijošiaus šakelę ant mirusiojo kapo, jam bus pritraukta ramybės energija. Namuose auginamas alijošius pritraukia sėkmę, palengvina vienatvės jausmą ir veikia kaip apsauga.
AVOKADAS. Senovėje buvo tikima, kad avokadas gydo moteriškas ligas, nes jo išvaizda buvo siejama su gimda. Apskritai, avokadas siejamas su grožiu ir meile. Naudojamas seksualinio pritraukimo ritualuose.
BRAŠKĖ. Pritraukia žmogui palankias galimybes ir situacijas, pritraukia sėkmę ir stiprina jausmus. Braškių lapai nešiojami sėkmei pritraukti. Buvo tikima, kad nėščiosioms besinešiojant džiovintų braškių lapų su savimi, nėštumas bus lengvesnis, gimdymas – mažiau skausmingas.
BUROKAS. Meilė. Ritualuose naudojamas kaip kraujo atmaina. Buvo tikima, kad geriant burokų sultis galima pritraukti meilę.
CITRINA. Valanti, panaikinanti blokus. Manoma, kad nulupus citrinos žievę ir ją pamirkius vandenyje, juo galima plauti, valyti daiktus, nuo kurių norima pašalinti negatyvią energiją.
ČESNAKAS. Gydymas, apsauga, energijos, aplinkos ir daiktų valymas. Tikima, kad česnakas apsaugo nuo maginių poveikių, kitų žmonių pavydo ir pykčio. Tikima, kad namuose pakabintas česnakų ryšulys namiškiams suteiks daugiau draugiškumo tarpusavyje, stiprins valią. Buvo manoma, kad šviežiai nuluptas ir į skaudančią, nesveiką vietą įtrintas, tuomet į tekantį vandenį išmestas česnakas, ištraukia ligą.
ČILI PIPIRAS. Meilė ir prakeikimų šalinimas. Tikima, kad apibarsčius aplink namus čili pipirų milteliais, bus pasišalins žmogui skirti kerai.
FIGA. Vaisingumas ir meilė. Tikima, kad prieš išvykstant į kelionę, padėjus saują figų priešais namų duris, kelionė bus saugi ir sėkminga.
GERVUOGĖS. Gydymas, apsauga ir pinigai. Tikima, kad gervuogių lapai ir pačios uogos pritraukia materialinę gerovę ir gydo.
JUODIEJI PIPIRAI. Buvo tikima, kad apsaugo nuo blogio, išvalo negatyvą.
KOPŪSTAS. Vaisingumas, pelnas ir sėkmė. Kopūstas dalyvauja net kai kuriuose pinigų pritraukimo ritualuose.
PAPRIKA. Sustiprina kito elemento veikimą. Buvo tikima, kad įmetus papriką į priešo kiemą, jo gyvenime atsiras daug problemų.
MĖLYNĖS. Veikia kaip apsauga. Tikima, kad primėčius mėlynių prie priešo durų, tai jam pritrauks pasimetimą gyvenime, išmuš iš vėžių (nors, manau, bet kas būtų išmuštas iš vėžių, pradaręs duris ir prie jų radęs krūvą mėlynių).
MIGDOLAI. Išmintis, pinigai, vaisingumas. Tikima, kad padeda atsikratyti priklausomybių ir blogų įpročių. Kad veiktų maginės savybės, tikima, reikia migdolą nešiotis su savimi arba smilkyti.
SALIERAS. Stiprina atmintį ir padeda geriau įsisavinti žinias, stiprina intuiciją ir vyrišką potenciją.
SVOGŪNAS. Apsauga, stabilumas, materialinė gerovė. Tikima, kad svogūno žiedų deginimas padės atsikratyti priklausomybių, blogų įpročių, negatyvių įtakų. Buvo tikima, kad sunkiai sergant, reikia perpjauti svogūną per pusę ir išdėlioti jo dalis skirtinguose kambarių kampuose, kad šie sugertų ligą. Kitą dieną jas užkasti arba sudeginti.
OBUOLYS. Nemirtingumo, draugystės, gydymo vaisius. Yra ritualas namų „palaiminimui“ – perpjauti obuolį pusiau, vieną pusę suvalgyti, o kitą pusę palikti už durų kaip dovaną dvasioms, kurios saugos namus.
Tabakas. Didina pasitikėjimą savimi, stiprybę, ramybę. Tikima, kad sumaišius tabako lapus su druska ir sudeginus juoda žvake, tai padės laimėti teismo bylą.