Paskelbta

Sėkmės simboliai visame pasaulyje

SĖKMĖS SIMBOLIAI VISAME PASAULYJE
Gilės, Anglija
Iš Anglijos kilęs tikėjimas, kad gilės – maginis simbolis. Pasakojama, jog senais senais laikais raganos, prasilenkdamos miške, apsikeisdavo gilėmis, kad suteiktų informaciją apie save ir savo apsaugą. Šiai dienai tikima, kad gilę svarbu nešiotis su savimi siekiant apsisaugoti nuo ligų. O jei jau turite sveikatos sutrikimų, gilė paspartins gijimo procesą.
Raudoni šikšnosparniai, Kinija
Tikima, kad raudoni šikšnosparniai pritraukia sėkmę, ypatingai, penkių šikšnosparnių grupė. Penki šikšnosparniai simbolizuoja penkis kinų kultūros palaiminimus: ilgaamžiškumą, turtus, sveikatą, meilę ir ramią mirtį. Vienas raudonas šikšnosparnis, nešiojamas kaip amuletas, tikima, apsaugo nuo blogos akies. 
Karpio žvynai, Lenkija, Čekija, Slovakija
Lenkijoje ir kaimyninėse jos šalyse – Čekijos Respubilikoje, Slovakijoje senesniais laikais buvo tikima, kad per Kalėdų vaišes suvalgius vieną tradicinių patiekalų – karpį, reikia paragauti ir jo žvynų – dėl sėkmės. Šiuolaikiniais laikais po vakarienės karpio žvynų įsiberiama į piniginę, kurioje jie išbūna visus dvylika mėnesių, kad pritrauktų sėkmę. 
Rago formos simbolis, Italija
Tikima, kad rago formos kaklo papuošalas gali pritraukti sėkmę, ypatingai, Italijoje toks simbolis būdavo skirtas nešioti nėščiosioms ar neseniai pagimdžiusioms moterims, apsaugos tikslais. Šiuolaikiniai rago formos papuošalai labiau modernizuoti, kai kurie jų primena čili pipirą, kai kurie – gyvulių ragų formas. 

Dala arklys, Švedija
Išskaptuotas iš medžio, dažnai paliekamas nedekoruotas tam, kad savininkas pats galėtų dekoruoti šį sėkmės simbolį pagal save. Dažniausiai Dala arkliai dažomi balta, žalia, raudona spalvomis. Tikima, kad Dala ne tik pritraukia sėkmę, tačiau ir suteikia stiprybės, didina orumo, pasitikėjimo savimi jausmą. 
Sapnų gaudyklė, JAV
Chippewa sapnų gaudyklė skirta turintiems miego problemų, ypatingai, tiems, kuriuos dažnai lanko košmarai. Tikima, kad sapnų gaudyklė sugaudo blogus sapnus ir leidžia laisvai ateiti lengviems, teigiamiems sapnams. Pasak legendos, kai pateka saulė, gaudyklėje įstrigę sapnai išnyksta, nes neištveria saulės šviesos. Chippewa sukurta originaliai vaikams, vaikų apsaugai, ši tradicija siejama su Asibikaashi, dar kitaip vadinta moterimi – vore – vaikų globėja. 
Dramblys, Indija, Tailandas
Iš esmės, kaip stiprus simbolis, drambliai paplitę po visą Aziją, tačiau daugiausiai reikšmės jiems skiriama būtent Indijoje ir Tailande. Jie simbolizuoja stiprybę, stabilumą, galią ir išmintį. Nemaža dalis žmonių tiki, kad dramblys, žvelgiantis į tavo duris, pritraukia sėkmę, todėl yra verslininkų Azijoje, kurie prie savo parduotuvių įėjimo stato dramblių simboliką. 
Besijuokiantis Buda, Indija, Tailandas
Paplitęs visame pasaulyje, tačiau siejamas su Indija ir Tailandu. „Laughing Buddha“ dažniausiai laikomas namuose, kaip laimės ir sėkmės simbolis. Tačiau sakoma, kad kiekvieną dieną reikia patrinti Budos pilvą, kad šis neštų namams pozityvumą ir džiaugsmą. Šis simbolis turi ir daugiau maginių savybių, tačiau viskas priklauso nuo to, kokia yra statula – ką ji turi greta savęs.
Tumi, Peru
Ritualinis peilis, senovėje, išties, ir naudotas ritualams atlikti. Tačiau šiais laikais tikima, kad Tumi, kabėdamas namuose ant sienos, pritraukia sėkmę ir atbaido blogį. Tumi populiarus simbolis Peru, plintantis ir po likusį pasaulį. Būdavo gaminamas iš aukso, sidabro, bronzos, vario.
Keturlapis dobilas, Airija
Tikima, kad suradus keturlapį dobilą lydės sėkmė. Kiekvienas iš keturių dobilo lapų simbolizuoja tikėjimą, viltį, sėkmę ir meilę. Keturlapio dobilo simbolis apipintas įvairiausiomis legendomis ir mitais, todėl ir tikėjimai šiuo sėkmės simboliu gana skirtingi. Vieni tiki, kad dobilo suradimo diena bus ypatingai sėkminga, kiti – kad jis išpildys norus, kuriuos sugalvos jį radęs žmogus, ir panašiai. Keturlapis dobilas siejamas ir su Ievos išmetimo iš rojaus istorija. Kai kurie tiki, kad keturlapis dobilas – dalelė iš Rojaus sodo. 
Hamsa, Izraelis
Hamsos ranka (arba Khamsa) populiarus sėkmės simbolis tiek žydų, tiek musulmonų bendruomenėse. Tikima, kad po kaklu nešiojama Hamsa pritraukia sėkmę ir nuveja šalin blogį. Penki rankos pirštai simbolizuoja skirtingus dalykus žydų ir musulmonų tikėjimuose, tačiau viduryje delno esanti akis, tikima, viską mato ir dėl to gali apginti simbolio savininką. 
Mano Figa, Brazilija, Peru, Italija
Nemandagus, bet sėkmingas simbolis. Nors „Mano Figa“ skamba labai jau lietuviškai, originali jos kilmė – Italija. Ir su Lietuva šis simbolis ypatingai glaudžių sąsajų neturi, išskyrus tai, kad vadinamą „špygą“ mes tikrai žinome ir mokame parodyti. Šis rankos („špygos“) simbolio pavadinimas siejamas su antikiniais laikais, prisišaukiant vaisingumo deivę. Dažniausiai buvo gaminamas iš raudonojo koralo. Plintant krikščionybei Pietų Amerikoje, simbolio reikšmė keitėsi – imta tikėti, kad „Mano figa“ apsaugo nuo blogos akies, neleidžia velniui pasiglemžti žmogaus sielos. 
Nazar, Turkija
Dar vadinamas blogio akimi, Nazar simbolis nesiejamas su religingumu (priešingai, nei Hamsa ranka), todėl yra gana paplitęs visame pasaulyje. Originaliai kilęs iš Turkijos, tačiau populiarus ir kaimyninėse Turkijos šalyse. Tai mėlynos spalvos akmenėliai, dažniausiai nešiojami pasikabinus po kaklu apsaugos tikslais ar greta daikto, kurį norima apsaugoti nuo piktavalių. 
Nenette ir Rintintin, Prancūzija
Pirmojo Pasaulinio karo metu lėlės – amuletai būdavo duodami kare dalyvavusiems vyrams, taip pat jas turėdavo ir žmonės, kurių artimieji išvyko į karą. Buvo tikima, kad šios lėlės apsaugos sunkioje padėtyje atsidūrusius žmones. Lėles reikėdavo saugoti, kad jos nebūtų pažeistos. Prancūzai tikėjo, kad apsaugos amuletų negalima įsigyti, juos galima tik gauti dovanų. 
Kiaulė, Vokietija
Paplitęs simbolis, siejamas su vaisingumu, gera sėkme. Kiaulės taupyklės, tikima, ne tik yra vieta, skirta kaupti pinigams, tačiau jos ir pritraukia ateities materialinę sėkmę, ir apsaugo jau esamus pinigus nuo praradimų. Viduramžiais kiaulių augintojai buvo ramūs, nes žinojo, kad jų vaikai nebus alkani. Iš to pamažu išsivystė ir kiaulių sulyginimas su materialine gerove.
Pysanka, Ukraina
Tiesiog vašku dekoruoti, mums puikiai pažįstami velykiniai kiaušiniai. Jie, tikima, pritraukia sėkmę, taip pat atspindi ir tai, kas juose išdekoruota. Jie simbolizuoja meilę, vaisingumą, sveikatą, materialinę gerovę. Ir Lietuvoje yra žmonių, laikančių metų metus savo dekoruotus kiaušinius kaip sėkmės simbolius. 
Skarabėjas, Egiptas
Skarabėjaus vabalas kaip laimės simbolis gyvuoja jau virš dviejų tūkstančių metų prieš mūsų erą. Jis simbolizuoja naujus sutvėrimus ir amžiną gyvenimą, ir yra siejamas su Egipto kylančios saulės dievu Khepri. Skarabėjai dėdavo kiaušinius mirusių gyvūnų kūnuose, ir tą senovės egiptiečiai siejo su gyvybės sukūrimu iš mirusios energijos ar mirusio kūno. 
Nerimo lėlės, Guatemala
Sukurtos su tikslu padėti greičiau užmigti. Dažniau dovanojami vaikams, kurie turi polinkį į nerimą, yra išsiblaškę ar irzlūs. Prieš užmiegant, reikia laikyti lėlę rankose ir išpasakoti jai visus savo rūpesčius. Tikima, kad žmogaus nerimas ir problemos pereina į lėlę, ir žmogus gali atsipalaiduoti, ir ramiai miegoti. Tačiau kai kurie žmonės tiki, kad viena lėlė perima tik vieną konkrečią problemą, tad jei turite kalną rūpesčių, reikės didesnės lovos.