Paskelbta

PRAVARDĖ

Pravardės nėra suteikiamos be reikalo. Pravardę sugalvojęs ir suteikęs žmogus (arba iškraipęs originalų kito žmogaus vardą), net pats apie tai nesusimąstydamas, tokiais pakeitimais siekia, tuo pačiu, pakoreguoti ir to žmogaus, kuriam suteikiama pravardė, asmenybę, charakterio bruožus. Netgi tėvai, pakeitę savo vaiko vardo galūnę iš originalios, patys nesuprasdami, siekia, kad vaikas pasikeistų pagal jų norus, ypatingai, Vakaruose paplitę vardų variantai: Tommy, Billy, Timmy vietoje Tom, Bill ir Tim yra puikus pavyzdys pakoreguotų vardų, kurių galūnės skirtos pakeisti vaikų elgesį pagal tėvų poreikius.

Pravardės įtaka asmenybei.

Kuomet susitaikome su pravarde ir jai neprieštaraujame, mes, tuo pačiu, ir leidžiame savybėms, kurią mums suteikia naujoji pravardė, savyje atsiskleisti. Tai vyksta net ir tuo atveju, jei turime daugiau nei vieną pravardę – ties kiekviena pravarde atsiskleidžia skirtingos mūsų savybės. Mielos ir šiltos pravardės, tarsi, kviečia mus taip pat būti meilesniems, švelnesniems su tais, kurie mus taip vadina. Pavyzdžiui, partnerio dažnai vadinama „mieloji“ moteris kviečiama būti supratinga, šilta, švelni. „Aukseliu“ vadinama moteris iš savęs iššauks eleganciją, prabangą, tačiau išliks žaisminga, žėrinti. „Saule“ vadinama moteris savyje atras pozityvumą, sieks namuose suteikti daugiau laimės, šviesos, džiaugsmo, juoko, spindesio, ir taip toliau.

 

Visgi, ne visos pravardės gali turėti teigiamą įtaką.

Negerai, labai negerai, kuomet dar vaikystėje (darželyje ar mokykloje) prilipinta pravardė, siekiant pasityčioti, „prilimpa“ ir velkasi greta didžiąją dalį gyvenimo. Tuomet vaikui kyla grėsmė su ta pravarde „suaugti“, jis gali save, netgi, identifikuoti pagal turimą pravardę, tad tokiu būdu blėsta jo pasitikėjimas savimi, kyla ir psichologinių problemų. Todėl tokioms, net iš pažiūros, tik juokais suteikiamoms pravardėms, kaip „rubuilis“ ar „kvailiukas“ reikėtų iš karto užkirsti kelią.

Leisti būti pravardžiuojamu ar ne?

Įdomu ir patiems stebėti, kokias Jūsų savybes iššaukia vienokia ar kitokia pravardė ar vardo trumpinys, ir kaip jis skiriasi nuo Jūsų vardo savybių. Retkarčiais žmonės jaučiasi, netgi, geriau, kuomet juos vadina ne tikruoju jų vardu. Jei tai tik suteikia Jums daugiau komforto ir teigiamas emocijas, pravardės kratytis nereikėtų.